3-5 noiembrie 2017
3 noiembrie, orele 17:00-21:00: Aula Universității Transilvania
4 noiembrie, orele 17:00-21:00: Centrul Multicultural al Universității Transilvania
5 noiembrie, orele 19:00-21:00: Tipografia
Facultatea de Litere a Universității Transilvania organizează, între 3 și 5 noiembrie 2017, cea de-a treia ediție a Bienalei Europene de Poezie.
Bienala Europeană de Poezie: Datoria nesupunerii ne propune să explorăm rolul poeziei în societatea contemporană și să redescoperim potențialul transformator al literaturii. Prin lecturi publice susținute de 17 dintre cei mai interesanți poeți europeni, vom pune în discuție capacitatea poeziei de a reacționa la tendințele de radicalizare politică și religioasă și de legitimare prin intoleranță, cât și statutul ei într-o Românie caracterizată de anomie, pe fondul căreia asistăm la conturarea unui nou spirit civic, menit să-i opună rezistență.
Poeții invitați vin din 9 țări și sunt: Efe Duyan (Turcia), Vincent Broqua (Franța), Ștefan Manasia (România), Daniel Falb (Germania), Tristan Marquardt (Germania), Tessa Scott (Germania/Noua Zeelandă), Radu Andriescu (România), Victor Țvetov (Republica Moldova), Cia Rinne (Suedia), Lubi Barre (Germania), Jeremy Hawkins (Franța/S.U.A.), Horváth Benji (România), Sam Riviere (UK), Dan Sociu (România), Crispin Best (UK), Andra Rotaru (România) și Angela Marinescu (România).
Bienala Europeană de Poezie de la Brașov a fost inventată în 2013 de poetul și profesorul de literatură Andrei Bodiu, un om care a crezut întotdeauna în funcția socială a poeziei și în solidaritatea internațională a poeților. De la a doua ediție, din 2015, directorul Bienalei este criticul literar Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere, care o organizează alături de colegii săi profesori dar și scriitori.
Proiectul este finanțat din bugetul Municipiului Brașov. Partenerii acestei ediții sunt PEN România, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Tipografia, Z9 Culture, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Clubul de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets, Observator Cultural, Crevice, Radio Guerrilla, Zile și Nopți.