Proiecții de film documentar KineDok

Perioada

1-29 noiembrie 2022

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

În luna noiembrie va avea loc o nouă ediție a programul internațional de distribuție alternativă de film documentar KineDok powered by One World România. În fiecare zi de marți, începând cu ora 18.00, vă așteptăm la proiecțiile filmelor selectate și la discuțiile care le vor urma și la care vor participa reprezentanții unor organizații relevante pentru tematica serii, precum Greenpeace, Agent Green, ProPark, Fundația Hera sau Grupul de inițiativă Hlgbtq.

Program:

1.11. Flee/Evadare (Jonas Poher Rasmussen -2021)

8.11 Taming the Garden / Pădurea Domestică (Salomé Jashi - 2021)

15.11 Divas/Divele (Máté Kőrösi - 2021)

22.11 Colours of Tobi/Culorile lui Tobi (Alexa Bakony – 2021)

29.11 Wood/Lemn (Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger - 2020)

Tematica documentarelor celei de-a VIII-a ediții a KineDok la Brașov este foarte variată, iar printre invitați se numără reprezentanții organizațiilor Greenpeace, Agent Green, ProPark, Fundația Hera sau Grupul de inițiativă Hlgbtq.

 

Flee/Evadare (Jonas Poher Rasmussen -2021)

Am fi tentați să credem că, odată ajuns într-un punct stabil al vieții, un om nu-și poate dori nimic mai mult. Ei bine, lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple, iar Amin o știe foarte bine: pentru el, libertatea și fericirea sunt bunuri fragile și alunecoase, imposibil de păstrat intacte fără un efort considerabil.

După o copilărie fericită în spațiul acum pierdut al Afganistanului natal, Amin își începe povestea care îl plasează în realitatea neagră a războiului și a șirului de dezastre care au urmat. Arestarea tatălui și dispariția lui sunt numai declanșatorul unei vieți în care haosul Rusiei nouăzeciste, dificultatea emigrării în Vest, îndoielile legate de propria identitate sexuală și acceptarea ei sunt noile coordonate. Animația alunecă pe nesimțite în jocul documentarului, regizorul iese și el din convenție și se apropie de protagonist, într-un gest de empatie pe care niciun mecanism cinematografic nu-l poate împiedica. În parte terapie prin cinema, în parte confesiune, „Evadare” este în primul rând un memento despre acceptare și traumele cauzate de absența ei.

 

Taming the Garden / Pădurea Domestică (Salomé Jashi - 2021)

Un om puternic, un fost prim-ministru al Georgiei, are un hobby aparte. Cumpără și colecționează arbori seculari și îi plantează pe coastă, în grădina sa privată, unii fiind înalți cât un bloc de 15 etaje. Evident că, pentru a-i dezrădăcina și a-i transporta, operațiunea e la fel de complexă, pe cât sunt de grandioși acești arbori: alți copaci trebuie să fie tăiați, cabluri electrice trebuie mutate și noi drumuri trebuie create prin plantațiile de mandarini. Explorând relația omului cu mediul și a unei comunități cu un astfel de arbore care îi marchează existența și, care, la un moment dat, dispare, filmul abordează subtil etica protecției mediului, fără excese și ostentație. E un film poetic și politic totodată, cu un discurs puternic, care sondează multiple straturi social-politice și psihologice, păstrând în același timp o atmosferă meditativă.

 

Divas/Divele (Máté Kőrösi - 2021)

Szani, Tina și Emese sau, așa cum își spun ele, Divele sunt trei fete de 20 de ani care pot vorbi ore întregi despre machiaj, haine sau poze de profil pe social media. Un tânăr regizor, Máté, le urmărește pe cele trei cu camera de filmat până la absolvire, pentru a afla ce se ascunde în spatele machiajului lor perfect. Între timp, fiecare învață ceva de la celălalt și toți fac un pas spre maturitate.

 

Colours of Tobi/Culorile lui Tobi (Alexa Bakony – 2021)

Éva și familia ei trăiesc într-un mic sat din Ungaria. Copilul ei de 16 ani a realizat recent că este transgender, continuându-și viața sub numele Tobi. După șocul inițial, întreaga familie se solidarizează și îl susține. Cu toate acestea Éva suferă în liniște, din cauza ideii că și-a pierdut fiica pe care a crescut-o. Tobi este hotărât să continue tranziția. Éva se străduiește din răsputeri să fie mama de care fiul ei are nevoie, în timp ce Tobi începe să chestioneze limitele pe care și le-a impus ca bărbat transgender. „Culorile lui Tobi” este o poveste profundă despre eliberare și acceptare.

 

Wood/Lemn (Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger - 2020)

Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal nu este să expună o situație scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conștiința societății politice și civile și un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă. „Lemn” este un thriller despre mediu și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn.

 

Evenimentele face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului:

One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, care a început în

luna august la Brașov și în cadrul căruia au fost prezentate filme de non-ficțiune la CATTIA și la Cinemateca Patria, la prima ediție a Festivalului de știință, educație și tehnologie din Brașov, SETbv.

KINEDOK este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. În România, KineDok are loc în aproape 20 de orașe. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii și să rămână conectat la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

 

Proiectul este finanțat din bugetul Municipiului Brașov.

Organizator național: Asociația One World Romania

Organizator local: Asociația Culturală Artburg, Centrul Multicultural al Universității

Transilvania

Parteneri instituționali:

Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Muzeul Amintirilor din Comunism

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați

Greenpeace

ProPark Fundația pentru Arii Protejate

Asociația Agent Green

Grup de inițiativă HLGBTQ+UNITED

Funația HERA

Parteneri media:

Radio Romania Brașov FM

Brassai Lapok

Facebook: www.facebook.com/oneworldromanialabrasov |

Instagram: @asociația_artburg

Online: www.oneworld.ro |

 

 

 

 

from to
Scheduled Conferințe Evenimente