Chamber Jazz @ Universitatea Transilvania

Începând cu anul 2016, într-un program curatoriat de pianistul româno-american Lucian Ban, peste o sută de muzicieni de jazz și improvizatori de renume din Europa, Statele Unite și România au susținut concerte la Centrul Multicultural al Universității în diverse ansambluri camerale, urmate de dialoguri despre arta și practica jazzului contemporan moderate de directorul Centrului și decanul Facultății de Litere, scriitorul Adrian Lăcătuș.

În 2024, Centrul Multicultural a lansat Chamber Jazz: ce e această muzică, primul proiect editorial din România născut dintr-un program de concerte al unei universități. Cartea, editată de Adrian Lăcătuș, Lucian Ban și Maria Ghiurțu, este publicată la Editura Universității Transilvania din Brașov în două ediții în română și engleză. Cele 24 de conversații cu muzicieni precum Abraham Burton, Evan Parker, Mircea Tiberian, John Surman, Albrecht Maurer, Alex Harding, Mat Maneri, George Dumitriu, Amina Claudine Myers etc. sunt completate de patru eseuri semnate de curatorul seriei, Lucian Ban, violistul american Mat Maneri și scriitorul Adrian Lăcătuș, directorul Centrului Multicultural.

Alături de Stagiunea de concerte de muzică clasică a Universității, de expozițiile de artă contemporană de la Centrul Multicultural, de festivalurile de literatură, muzică, design, Chamber Jazz la Universitatea Transilvania definește un program cultural prin care universitatea noastră se deschide publicului și își deschide comunitatea.