Tectonica umbrei | Artist talk cu Ștefan Ungureanu și Ioana Marinescu

Vineri, 18 ianuarie 2019, ora 18:00

Artist Talk-ul dintre Ștefan Ungureanu și Ioana Marinescu prezintă publicului brașovean modul în care arta contemporană poate intra în dialog cu patrimoniul.

Ștefan Ungureanu pornește de la ideea că hărțile sunt imagini mental-abstracte ale unor peisaje cât se poate de concrete. Așa cum limbajul sintetizează realitatea vieții din jurul nostru, la fel o face și imaginea. Și dacă un desen este o reprezentare simbolică sau aproximativă a unui obiect din fața artistului, atunci harta este un conglomerat de realități, sintetizate și simbolizate astfel încât să producă sens și să ofere orientare în spațiu și timp.
Pornind de la exemplul dat de Tectonica Umbrei, cea mai recentă expoziție a lui Ungureanu, din spațiul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, cei doi invitați vor explica și vor dezbate legătura dintre expoziția temporară (deschisă în nou-inauguratul spațiu al muzeului) și obiectele din expunerea permanentă.
O practică atât de cunoscută în alte colțuri ale lumii, inserarea de artă contemporană este mai degrabă o premieră pentru spațiul unui muzeu al cărui patrimoniu nu este reprezentat de artele plastice. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi are de asemenea un profil inedit, în alte țări europene, hărțile fiind asimilate unor spații de tip muzeu al orașului sau muzeu de istorie.

Ștefan Ungureanu (n.1984) este preocupat de transpunerea vizuală a științei în imagini. Lucrările sale organizează și normează spațiul, narațiunea și timpul în structuri vizual-narative complexe. Ungureanu folosește în cercetarea sa artistică concepte proprii inspirate de Bruno Latour, Jordan Peterson sau Robert Sapolsky. Din 2016 urmează un doctorat la UNARTE, sub coordonarea lui Dragoș Gheorghiu. O parte dintre rezultatele cercetării sunt prezentate în această expoziție și în șirul de evenimente care sprijină acest demers.
http://stefanungureanu.com/

Ioana Marinescu (n.1988) este curator și istoric de artă la H’art Gallery în București. Din 2015 lucrează la un doctorat pe tema biografiei cuplurilor de artiști, un subiect predilect în proiectele sale. A lucrat cu numeroși artiști, printre care Nicolae Comănescu, Ion Bârlădeanu sau Gili Mocanu. Colaborarea cu Ștefan Ungureanu a presupus editarea primului său catalog, dar și curatorierea unor expoziții personale și de grup.
http://unarte.academia.edu/IoanaMarinescu

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis publicului în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș.
http://www.muzeulhartilor.ro/

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Scheduled Conferințe