Alex Simu Quintet – Lansarea albumului Echoes of Bucharest

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, ora 20:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

Muzica și conceptul din spatele procesului de compoziție sunt o oglindire naturală a experienței lui Alex Simu cu orașul natal privit prin prisma legăturilor emoționale și istorice. Toate sunetele sunt legate de povestea orașului de la formarea lui până în prezent și chiar viitor. Diferitele straturi culturale și influențe care au definit în timp identitatea culturală a Bucureștiului sunt trezite la viață ca melodii, teme ritmice și motive. Sunete pur folclorice, influența dramatică a imperiului otoman, perioada fanariotă, iluziile micului Paris, cele două războaie mondiale, regimul comunist, revoluția și multe alte momente care încă își pun amprenta asupra tuturor oamenilor care trec prin acest oraș.
În completarea compozițiilor originale, fragmente tematice din piese ale lui George Enescu sau Dimitrie Cantemir sunt reinterpretate pentru a intra în armonie cu limbajul contemporan al jazzului și al improvizației libere.
Componența formației este o combinație între cvintetul clasic de jazz și cvintetul romantic din muzica clasică vest europeană. 
Franz von Chossy – pian
George Dumitriu - violă/chitară
Mattia Magatelli – electric bas/contrabas
Kristijan Krajncan - violoncel/baterie
Alex Simu - clarinet d’amour și clarinet bas .

„Muzica lui Alex Simu creează dialoguri și treceri în care textul nerostit ia naștere în imaginația fiecărui ascultător”
Málaga Hoy 5 *****

„Fără îndoială un talent extraordinar, de o profunzime emoțională comparabil cu a unui veteran precum Ivo Papasov”
De Volkskrant *****

Alex Simu este un clarinetist, saxofonist și compozitor de renume internațional. Născut în România, la vârsta de 22 de ani Alex Simu s-a mutat în Olanda, unde și-a obținut diploma de licență la Conservatorul Prince Claus din Gronigen și diploma de master la Conservatorul din Amsterdam. A fost beneficiarul unei burse de studiu la Manhattan School of Music din New York și a obținut primul loc la Concursul de jazz al Utrecht Holland Casino și Premiul I în 2008 la Dutch Jazz Competition cu finala la North Sea Jazz (Rotterdam). În 2009 a devenit membru al European Jazz Orchestra pentru proiectul Swinging Europe, condus de Peter Herbolzheimer. După finalizarea studiilor, Alex Simu a fondat cvartetul Arifa. Albumul lor de debut, Beyond Babylon, a apărut în 2010, urmat de Anatolian Alchemy, în 2012. Ambele albume au fost votate ca fiind cele mai bune discuri de world music ale anului în Olanda și au obținut recenzii de cinci stele în publicații de profil. În 2017, cvintetul lui Alex Simu a lansat albumul Echoes of Bucharest, printr-un eveniment la Bimhuis întâmpinat cu cronici elogioase în presa națională. 
Din 2010, Alex Simu produce și muzică de film. În 2016, a obținut prestigiosul premiu Golden Calf acordat de Academia Olandeză de Film pentru coloana sonoră a filmului Beyond Sleep . Simu este profesor de clarinet la secțiile de jazz și world music ale Conservatorului Codarts din Rotterdam. Este activ în studiul instrumentelor muzicale și a dezvoltat un clarinet tenor unic în lume, readucând de asemenea în uzul curent instrumente precum clarinetul alto, clarinette d'amour și clarinette d'amour bas.
Activ pe scenele muzicii de jazz și world music încă din 1999, a participat la turnee în 32 de țări pe 5 continente, împărțind scena cu importante personalități muzicale precum: Alvin Queen, Brian Lynch, Sjahin During, Benny Golson, Naseer Shamma, Ghalia Benali, Candy Dulfer, Peter Herbolzheimer, Jorge Reyes, Arto Tuncboyaciyan sau Fra Fra Sound. 

Născut într-o familie de muzicieni, Kristijan Krajnčan a început să cânte la violoncel la vârsta de cinci ani și la baterie la vârsta de zece ani. După terminarea liceului de muzică, s-a mutat în Olanda, unde a absolvit secția de jazz a Conservatorului Prince Claus (Groningen, 2009) și și-a obținut diploma de master în compoziție pentru film la Conservatorul din Amsterdam (2013). Capacitatea lui de a adopta diferite stiluri muzicale în formule de la trio la big bang a condus la colaborări cu numeroși artiști de renume internațional. Ca baterist și violoncelist, apare pe 26 de discuri și a concertat în mai mult de 25 de țări din Europa, SUA, Asia, Indonezia, Orientul Mijlociu și Africa. A compus muzică pentru trei filme de lungmetraj și nouă scurtmetraje. Cel mai recent proiect al său, The Drumming Cellist, se apropie cu pași repezi de recunoașterea internațională. 

Născut în München, Franz von Chossy a început să cânte la pian la vârsta de șase ani. În 1999 s-a mutat în Olanda, unde a studiat la Conservatorul din Amsterdam alături de muzicieni precum Rob Madna, Karel Boehlee, sau Rob van Bavel. În 2003 s-a mutat la New York pentru a urma cursurile Școlii de Muzică din Manhattan, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Kenny Barron, Garry Dial, Dave Liebman, John Taylor și Kenny Werner. Tot în New York a studiat și compoziția, sub coordonarea lui Edward Green. Alături de trio-ul său, a câștigat în 2006 Concursul Olandez de Jazz, obținând totodată premiul de cel mai bun interpret solo. În 2009, a obținut locul doi la Concursul Internațional de Jazz pentru pian solo de la Montreaux. În 2011 a fondat un cvintet alături de Alex Simu (clarinet), Jörg Brinkmann (violoncel), Jeffrey Bruinsma (vioară) și Yonga Sun (baterie). Franz von Chossy a concertat în toată Europa, dar și în Asia (China, India, Iordan, Siria, Liban, Turcia), Africa (Tunisia, Maroc), Australia și Statele Unite. Având o înclinație specială spre improvizație, Franz poate jongla ușor cu diferite stiluri muzicale, ca membru al mai multor grupuri de jazz precum Pascal Schumacher Quartet sau Arifa.

Cu o intensă activitate concertistică și de compoziție în jazz, muzică improvizată și muzică de teatru, artistul de origine română George Dumitriu cântă la violă, vioară și chitară electrică. Absolvent la vioară al Conservatorului din București, unde a urmat și cursurile de jazz la clasa lui Mircea Tiberian, își continuă studiile concentrându-se pe chitară, în New York și în Olanda, iar actualmente este profesor de ghitară jazz la Conservatorul din Amsterdam. Dumitriu a susținut turnee și concerte în săli prestigioase precum Konzerthaus (Berlin), Bimhuis, Muziekgebouw, Concertgebouw (Amsterdam), Porgy&Bess (Viena), Flagey Hall (Bruxelles). Colaborări importante: Ambrose Akinmusire, Peter Herbolzheimer, Dick Oatts, Michel Godard, Brussels Jazz Orchestra, Francesco Bearzatti, Benny Golson.
George Dumitriu concertează frecvent pe scenele de festival împreună cu cântăreața Sanem Kalfa (câștigătoarea premiului Montreaux Jazz), Alex Simu Quintet, Kaja Draksler Octet, platforma music-theater I/O, Native Aliens și este membru fondator al Romanian Jazz Network.

Mattia Magatelli este un autodidact în studiul contrabasului și unul dintre cei mai importanți basiști italieni din noua generație. A concertat în săli prestigioase precum Blue Note, Auditorium în Roma, Teatrul Franco Parenti, Press Club și a participat la evenimente importante cum ar fi Milanese Break in Jazz sau Jammin in the Garden. A cântat alături de muzicieni recunoscuți internațional: Franco Cerri, Guido Manusardi, Gianni Cazzola, Enrico Intra, Billy Cobham, Alex Sipiagin, Mark Gross, Owen Hart Jr., Carlo Atti, Pietro Tonolo, SantePalumbo, Tony Arco, Giulio Visibelli.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului Cultural German din Brașov.

Scheduled Chamber Jazz Concerte