Zilele Sofia Nădejde

Perioada

30 septembrie 2022

 

Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a

 

Ora 17.00 - Cum scriu femeile în vreme de război

  • Ioana Hareț - Plantăm un măr, lectură publică urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu dramaturga de origine ucrainiană.

 

Ora 19. 00 - Seară de scurt metraje realizate de femei

  • Lucruri simple (r. Alma Buhagiar, 2020, 8 min., selectat în competiția Bucharest Fashion Film Festival, 2020)
  • Să crești sub un cireș amar (r. Agata Olteanu, 2020, 11 min., Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Gijon, 2020)
  • Maybe There is No Distance (r. Letiția Popa, 2021, 28 min., Premiul „Ion Bostan” pentru Cel mai bun documentar românesc la CineMAiubit, 2021)
  • Empiric (r. Ioana Țurcan, 2021, 15 min., Cel mai bun film la categoria HERSTORY la SCAD Savannah Film),
  • When Night Meets Dawn (r. Andreea Cristina Borțun, 2021, 20 min.; selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, 2021; Cel mai bun scurtmetraj, TIFF, 2021, Marele Premiu BIEFF 2021).

 

Petra Torsan, curatoarea evenimentului: „Selecția din acest an cuprinde filme care urmăresc cât se poate de atent raportul de influențe dintre lumile interioare ale femeilor și lumea exterioară în care trăiesc și pe care o observă și conservă. Este vorba de un du-te-vino, de o dualitate insider/outsider cu care acestea (și numai/nu numai ele) jonglează, prin intermediul căreia orice îndoială ar avea față de viață, norme și cutume va ajunge să facă parte din povestea devenirii și, mai important, va ajunge un mijloc de explorare psihologică”.

Petra Torsan a terminat anul II la secția Scenaristică-Filmologie a Facultății de Film din cadrul UNATC. A scris pentru publicații online precum Acoperișul de Sticlă și Films in Frame, a fost redactor Film Menu și a făcut parte din echipa Arhiva Activă, proiect coordonat de Andrei Rus și Gabriela Filippi. A fost selectată ca membră a generației 2021 de Young Talents la secțiunea Critică de Film de la Sarajevo Film Festival.

 

La finalul proiecțiilor, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri Petra Torsan și regizoarele invitate.

Intrarea este liberă.

Pentru rezervări, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj la cultural@unitbv.ro

 

Zilele Sofia Nădejde este un proiect inițiat în 2018 cu o gală a literaturii scrise de femei. În prezent este un microfestival interdisciplinar al cărui scop este promovarea literaturii și artei realizate de femei.

Organizatori: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Litere și Asociația Antifragil, co-finanțat de A.F.C.N.

Parteneri: tranzit.ro/București, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Teatrelli, Apollo111, Muzeul Național al Literaturii Române, Londohome, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Cadran, PEN România.

Parteneri media: Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finan

Scheduled Alte evenimente Evenimente