Magdalena Rădulescu | 120 de ani de grație boemă

Perioada

5 august – 30 octombrie 2022

 

Organizată cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea Magdalenei Rădulescu și curatoriată de Alexandra Ardelean, expoziția reunește opere de artă din 10 colecții private, grafică și pictură.

Magdalena Rădulescu (1902-1983) s-a născut la Râmnicu-Vâlcea, dar și-a petrecut anii copilăriei la Constanța. Cu studii de artă la München și Paris, artista a activat în mediul artistic parizian alături de alți artiști faimoși precum Brâncuși, Chagall și Giacometti. S-a integrat în lumea intelectualilor francezi și români, iar multe dintre tablourile ei redau portrete ale celor care i-au fost alături de-a lungul timpului: scriitoarea Cella Serghi, criticul de artă Petre Comarnescu, scriitorul Miron Radu Paraschivescu, scriitoarea Henriette Yvonne Stahl, Lucian Blaga, celebrități ale teatrului românesc (Ion Sava, Lilly Carandino, Nicolae Carandino, Tantzi Cocea, Clody Bertola), colecționari, artiști și alte personalități ilustre ale României interbelice.

Lucrările prezentate în cadrul expoziției tratează teme precum: autoportretul, scene de gen reprezentând lumea spectacolului și a carnavalului (cavalcade, personaje de circ și acrobați neînfricați), dansuri românești (hore și dansul călușarilor).

Magdalena Rădulescu a desfășurat o activitate artistică bogată, operele sale găsindu-se în numeroase colecții muzeale și zeci de colecții private din întreaga lume. Expoziția curentă reunește 82 de lucrări din 10 colecții private din România, printre care colecțiile Cătălin Casperschi, Mihai Astratinei, I. și L. Gavrilescu și Eduard Uzunov.

Organizată de Muzeul de Artă Brașov și găzduită de Centrul Multicultural al Universității Transilvania, expoziția poate fi vizitată în perioada 5 august – 30 octombrie 2022, de marți până sâmbătă, între orele 11.00 și 19.00. Intrarea este liberă.

from to
Scheduled Expoziții