Studiu pentru „Consum fericit” – Adrian Preda

Perioada

26 aprilie - 26 mai 2017

Descriere

„Pictura de mici dimensiuni poartă amprenta stilului pe care l-am denumit realism sintetic. Maniera aceasta s-a născut în urma experimentelor anterioare cu pictura figurativă, moment în care am vrut să duc mai departe direcția unei rezolvări sintetice, adică îndepărtarea de o tratare naturalistă și apropierea de una artificială, în care nu ne mai întâlnim cu elemente strict naturale, ci tind să devină sintetizate, stilizate, ca și cum ar fi alcătuite din materiale diferite de starea lor brută, neprelucrată din natură.

Rezultatul este cel al unei realități deturnate, prin cromatică și pensulație calitatea imaginii este dusă într-o zonă sintetică. Acest demers stilistic se suprapune subiectelor în cauză, în mare parte legate de felul în care specia noastră interacționează cu natura și tensiunile născute în acest proces.

Pânza este un studiu pregătitor pentru lucrarea „Consum fericit!”, care este similară, dar cuprinde și alte elemente (pădurea de brazi de pe linia orizontului, tirul cu Coca-Cola în planul îndepărtat). Aceasta face trimitere, pe de o parte, la ilustrațiile specifice felicitărilor de iarnă, iar pe de alta la reclamele pentru Coca-Cola. În plan ideatic, reliefează două aspecte ale aceleeași probleme: asocierea cutiei de cola ursului polar simbolizează efectele nocive ale activităților industriale și ale unor produse asupra mediului și consumatorilor, dar și slăbiciunea noastră, a celor care se lasă pradă acestor oferte, pentru că vinovăția este împărțită, cel puțin în cazul celor mai educați, care au de ales, acolo unde este posibil.

În esență, este o pledoarie pentru diminuarea atașamentului față de lucrurile materiale și condamnă obsesia pentru realizarea de profit cu orice preț“.

Adrian Preda

from to
Scheduled RAFT