NO RA – Femininul norilor

Perioada

21 octombrie  2022

Pe 21 octombrie, vă invităm la instalația performativă NO RA - Femininul Norilor, care se va juca la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, în prezența autoarei Nora Iuga.

Această instalație performativă inspirată de romanul cu accente autobiografice ”Hipodrom” de Nora Iuga aduce pentru prima dată în față spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

Acest spectacol îi este dedicat.

 

Dramatizare Mihai Ignat

Cu Iulia Georgeta Popescu și Ilie Iordan

Regia Horațiu Mihaiu

Scenografia de Maria Nicola

Video Design Cinty Ionescu

Sound Design Andrei Mihai

Traducere în limbajul semnelor Lavinia Chițu

Intrarea este liberă.

 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române, AFCN, Primăria Municipiului București

___

Nora Iuga, poetă, prozatoare și traducătoare română, s-a născut pe 4 ianuarie 1931 la București. Numele adevărat al scriitoarei este Eleonora Almosnino. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, Specializarea Germanistică în 1953 și lucrat ca profesoară de limba germană, bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat și ca redactor la Editura Enciclopedică. În perioada 1977 și 1986 a fost ziaristă la publicațiile de limba germane ”Neuer Weg” și ”Volk und Kultur”.

Debutul Norei Iuga a avut loc în 1968 cu volumul de poezie ”Vina nu e a mea”, iar printre cele mai cunoscute volume de poezii ale scriitoarei se numără: Captivitatea cercului (1970), Inima ca un pumn de boxeur (1982), Dactilografa de noapte (1996), Capricii periculoase (1998), Autobuzul cu cocoșați (2001) și Fetița cu o mie de riduri (2005).

In afara de poezie, Nora Iuga a scris și proză. Primul roman "Săpunul lui Leopold Bloom" a fost publicat în 1993. Scriitoarea este și o bine cunoscută traducătoare din limbile germană și suedeză. Ea a tradus în limba română basme de Wilhelm Hauff și povești de ETA Hoffmann, Gunter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Muller, precum și texte de Nietzsche, Gershom Sholem și Oscar Pastior.

Deținătoare a numeroase premii și distincții, Nora Iuga a obținut patru premii ale Uniunii Scriitorilor, pentru volumul de versuri "Opinii despre durere" (1980), pentru romanul "Săpunul lui Leopold Bloom"(1994),  pentru traducerea romanului "Die Blechtrommel" (Toba de tinichea) de Gunter Grass (1998) și pentru romanul "Sexagenara și tânărul"(2000). În anul 2007 a fost distinsă cu Premiul Friedrich Gundolf.

 

Scheduled Alte evenimente Evenimente