Amina Claudine Myers – Sama Rou. Songs from my soul

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 20:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bdul Eroilor nr. 29, Rectorat

Amina Claudine Myers este o pianistă și compozitoare de jazz, blues și gospel câștigătoare a numeroase premii și granturi precum National Endowment for the Arts, Meet The Composer și The New York Foundation for the Arts.

„Amina Claudine Myers s-a născut în micul oraş Blackwell din Arkansas. Interesul faţă de muzică i-a fost trezit de piesele auzite la radio când era mică, în special de părţile de pian din muzica R&B a anilor 1950. O prietenă i-a sugerat  la un moment dat că ar putea face nişte bani oferind recitaluri de pian în bordelurile din împrejurimi. Deşi iniţial a refuzat, aceste solo-uri aveau s-o lanseze în cariera de muzician profesionist. 

Mai târziu, după ce s-a mutat în Dallas, a făcut studii în domeniu şi s-a iniţiat în muzica clasică europeană şi în arta compoziţiei şi a aranjamentelor muzicale. I-a plăcut în mod deosebit „Recviemul” lui Mozart, iar tradiţia gospel-ului negru practicat în bisericile din sudul Americii a exercitat o influenţă puternică asupra ei.

După mutarea la Chicago, în 1960, a intrat în contact cu membrii AACM (Asociaţia pentru Promovarea Muzicienilor Creativi), iar această experienţă a făcut ca, mai târziu, să îşi compună şi interpreteze propria muzică, care îi răsuna de mult în minte, dar pe care nu îndrăznise încă să o prezinte publicului.

În cele din urmă, în 1976, Amina s-a mutat în New York, unde s-a impus rapid în scena muzicală şi a devenit membru al AACM. Colaborările cu Gene Ammons, Muhal Richard Abrams sau Lester Bowie nu aveau nici ele să întârzie.

Noul ei album şi program solo, Sama Rou – Songs From My Soul, reflectă experiența unei tinere din sudul Americii care s-a văzut transportată în efervescenţa şi freamătul specifice New York-ului. Pe lângă cântecele religioase tradiţionale din sud,  Songs from my soul trimite la moștenirea culturală africană.”

Andreas Scherrer, Company of Heaven, 2016.

 

 

Scheduled Chamber Jazz Concerte