Lucian Ban ‒ Mr. Joy. A celebration of Paul Bley

Duminică, 19 Februarie 2017

La începutul anului 2016, pianistul Lucian Ban participa la New York la un concert de celebrare a muzicianului american Paul Bley, considerat unul dintre cei mai influenți pianiști din istoria jazzului. Concertul a fost susținut de șapte dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz de astăzi, continuatori ai moștenirii lui Bley - Ethan Iverson (Bad Plus), Aaron Parks, Matt Mitchell, Rob Schwimmer, Frank Kimbrough, Jacob Sacks, cărora li s-a alăturat legendarul saxofonist Lee Konitz, la prestigioasa Greenwich Music House, pianistul român fiind singurul muzician non-american invitat.

Pianistul Lucian Ban va susține un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley. Poate mai mult decat oricine altcineva, Paul Bley simbolizează întreaga istorie a pianului în jazz – de la tradiție la avangardă. În concertul de la Brașov, Lucian Ban va interpreta  piese și compoziții asociate cu Paul Bley și o serie de improvizații inspirate de universul lui Bley. „Alături de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim si Andrew Hill, Paul Bley a avut o influență covârșitoare asupra stilului și conceptului meu muzical”, mărturisește Lucian Ban.

Născut în 1932, la Montreal - cu o mamă emigrată din România - Paul Bley a contribuit fundamental, în anii 60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influențând generații întregi de pianiști. Bley a fost unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului: a remarcat ideile spectaculoase ale lui Ornette Coleman pe când acesta era un ilustru necunoscut; a colaborat cu două dintre cele mai originale compozitoare de jazz, Carla Bley și Annette Peacock; a lucrat cu legende inovatoare ale jazzului precum Charles Mingus, Sonny Rollins sau Albert Ayler; l-a influențat decisiv pe celebrul Keith Jarrett.  Paul Bley s-a stins din viață pe 3 ianuarie 2016, la vârsta de 83 de ani.

LUCIAN BAN / Bio

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză si cea international grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner (All About Jazz), Ban fiind considerat in 2010 „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul  contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat si condus Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, castigand o serie de premii BEST ALBUM OF 2010, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr, Strasbourg, Guimaraes 2012 Capitala Culturală Europeană, Glenn Gould Hall Toronto și multe altele.

Considerat de John Fordham, criticul de jazz al cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „Un nume de urmărit / a name to watchpianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, trăiește la New York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat  opt albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar in 2013 și-a facut debutul pentru celebra casa de disc uri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională.

În 2016, Sunnyside Records editează al doilea album al grupului său Elevation, Songs from Afar, apariție discografică ce aduce pentru prima oară unui muzician de origine română calificativul maxim de 5 stele în celebra revistă americană Downbeat Magazine. All About Jazz numeste albumul „un triumf al comunicarii emoționale si muzicale”. Lucian Ban este curatorul seriei Chamber Jazz @ Universitatea Transilvania. Mai multe informații se pot găsi pe pagina www.lucianban.com.

În finalul evenimentului, scriitorul, criticul de jazz și profesorul de estetică a jazzului Virgil Mihaiu ne propune o discuție despre poezie și muzica jazz, pe care o va modera alături de Adrian Lăcătuș, directorul Centrului Multicultural.

Scheduled Chamber Jazz Concerte