Anja Molendijk – Vegetal Bodies

Perioada

17 octombrie – 22 noiembrie 2021

Expoziția de pictură și grafică este curatoriată de dr. Cristina Simion și reprezintă unul dintre evenimentele Bienalei internaționale de arte vizuale, Bienala albastră - Essentia, organizată de Asociația culturală
Artessentia.
Realizat în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, proiectul este susținut de Primăria orașului Nürnberg, în cadrul parteneriatului dintre orașele Nürnberg și Brașov, în colaborare cu Tiny Griffon Gallery și a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Născută în 1959, în Burglengenfeld (Germania), Anja Molendijk a copilărit în Fürth, zona metropolitană Nürnberg. După studii de germanistică, obține titlul de Master of Arts la University of Georgia în Athens (Statele Unite ale Americii) și intră în industria muzicală, ca asistent, apoi continuă ca manager de produs la Ariola și Virgin Records. Din 1996, lucrează ca artist liber profesionist în Fürth. Anja pictează, desenează, e grafician, sculptor, autor de benzi desenate și instalații. A participat la numeroase expoziții personale și de grup în Germania. În 2019, a fost finalistă a prestigiosului premiu de artă Nürnberger Nachrichten Kunstpreis. Natura fascinantă și enigmatică este o sursă de inspirație recurentă pentru picturile și colajele Anjei Molendijk. Imaginația sa compune tipare și structuri fantastice, inspirate din alcătuirea plantelor, combinând detaliat siluete antropomorfice cu fragmente de inspirație vegetală, în compoziții care intrigă și surprind. Deși suprarealiste, personajele fluide plăsmuite de artistă nu contrastează cu mediul în care sunt plasate, ci dimpotrivă, par să se topească în fundal – simbolic și cromatic deopotrivă. Dar eludarea decorului, monocromia sau alegerea restrictivă a paletei de culori nu transformă arta Anjei Molendijk într-un manifest minimalist: dimpotrivă, bogăția detaliilor cursive, atenția pentru fragmente și pentru compoziție trimit la postmoderniști și creează o lume proprie artistei, lume în care privitorul pătrunde mai întâi curios, devenind apoi absorbit de bogăția simbolică a desenului și de armonia stranie a culorilor. Universul artistei e interiorizat, în același timp dramatic și grandios, departe de confortul armoniilor clasice, de culorile luxuriante, asociate cu lumea vegetală, de feminitatea superficială și previzibilă. Selecția lucrărilor, reprezentativă pentru stilul care a făcut-o cunoscută pe Molendijk, cuprinde o perioadă creativă amplă, dar și emblematică pentru înțelegerea mesajului și crezului său artistic.

Accesul se face pe baza certificatului COVID, care poate fi obținut de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro/, în limita a 50% din capacitate . Certificatul COVID trebuie să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare (de cel puțin 10 zile) sau trecerea prin boală (valabil între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

from to
Scheduled Expoziții