Sanem Kalfa&George Dumitriu – Dance

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora 19:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

Subtil și captivant, exploziv și teatral, noul album Dance a fost lansat pe 1 mai 2018.
Aleanul turcesc, melancolia braziliană, înțelepciunea persană a dragostei universale și perspectiva italiană a celor patru anotimpuri stau la baza explorărilor creative ale acestui album.  Identitatea proiectului este inspirată de Rumi, „prințul poeților sufi”, și exprimă o explorare simplă, intimă și sinceră a muzicii, într-o manieră bogată și creativă din punct de vedere melodic. Câștigătoare a Competiției de Jazz de la Montreux, prezidată de Quincy Jones, Sanem Kalfa cântă compoziții originale, precum și aranjamente în patru limbi diferite: limba ei maternă – turca, portugheză, italiană și engleză.
Partener de scenă și de dialog îi este George Dumitriu, poli-intrumentalist și compozitor activ pe scenele europene de jazz, muzică clasic-contemporană și improvizată. Duoul este recunoscut internațional, concertând extensiv pe scena europeană, iar în România a fost prezentat cu succes în cadrul a trei turnee. Jurnalistul danez Jakob Baekgaard descrie concertul duo-ului în publicația All About Jazz precum „cea mai convingătoare mărturie a puterii vocii muzicale. Prin dialogul între ei, audiența și muzica trecutului și a prezentului, concertul lui Kalfa și al lui Dumitriu a dus un mesaj înălțător care ar putea fi credo-ul festivalului: vocea muzicală, indiferent de cum vorbește, este capabilă să ne apropie mai mult ca ființe umane”. Stabilit în Amsterdam, duo-ul este recunoscut pentru concertele intime și intense pe scenele sălilor și festivalurilor de renume precum Bimhuis Amsterdam, Festival Jazz International Rotterdam, Trondheim Jazzfestival Norvegia, și multe altele.

Cu o intensă activitate concertistică, băcăuanul George Dumitriu este prezent ca violist, violonist, chitarist și compozitor pe scena europeană de jazz și muzică improvizată. Absolvent al secției de vioară a Conservatorului din București,  unde a urmat și cursurile de jazz la clasa lui Mircea Tiberian, își continuă studiile concentrându-se pe chitară, în New York și în Olanda, iar actualmente este profesor de chitară jazz la Conservatorul din Amsterdam. Dumitriu a susținut turnee și concerte în săli prestigioase precum Konzerthaus (Berlin), Bimhuis, Muziekgebouw, Concertgebouw (Amsterdam), Porgy&Bess (Viena), Flagey Hall (Bruxelles). Printre cele mai importante colaborări ale lui se numeră cele cu Ambrose Akinmusire, Peter Herbolzheimer, Dick Oatts, Michel Godard, Brussels Jazz Orchestra, National Opera and Ballet Amsterdam. George Dumitriu concertează frecvent pe scenele de festival împreună cu cântăreața Sanem Kalfa, Alex Simu Quintet, Kaja Draksler Octet, platforma music-theater I/O, Native Aliens și este membru fondator al Romanian Jazz International.

Sanem Kalfa este o cântăreață de origine turcă care s-a făcut remarcată prin stilul distinctiv care îmbină jazzul, improvizația și word music într-un amalgam puternic de emoții. După ce a studiat violoncelul, s-a mutat din Turcia în Olanda pentru a studia la departamentul de jazz al Conservatorului Prins Claus. Pe parcursul studiilor, Sanem a câștigat nenumărate premii, inclusiv premiul întâi la Competiția de Jazz de la Montreux, prezidată de Quincy Jones. A cântat / interpretat (violoncel) alături de muzicieni cum ar fi Ambrose Akinmusire, Michel Godard, Claron Mc Fadden, Oene Van Geel, Steven Kamperman, Michael Moore, Kaja Draksler, Sarp Maden, Oguz Buyukberber, Tobias Klein, Alex Simu, Peter Herbolzheimer și mulți alți. În 2014, și-a lansat albumul de debut, Nehir, în colaborare cu George Dumitriu, Mattia Magatelli, Kristijan Kranjcan și Kaja Draksler.

 „O muzică subtilă și spirituală care pășește pe un peisaj al microtonalității. O armonizare finală a fragilității. Poate cel mai frumos moment al celor două zile revigorante ale InJazz.”
Cyriel Pluimakers, Jazzenzo

„Sanem Kalfa și George Dumitriu fac o muzică extrem de surprinzătoare, extraordinară. Interpretarea lor a demonstrat o inventivitate și o expresivitate copleșitoare. Cu voce, coarde cântate în moduri diferite și electronice care se deformează, repetă sau decelerează, Kalfa și Dumitriu își creează propriul univers, magic și impresionant ori în mișcare datorită frumuseții poetice.”
Roland Huguenin, Jazzflits

Scheduled Chamber Jazz Concerte