Luni, 23 octombrie 2017
Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bdul Eroilor nr. 29, Rectorat
În deschiderea stagiunii 2017-2018, Chamber Jazz la Universitatea Transilvania prezintă concertul de lansare a albumului Sounding Tears, lansat în acest an de trioul format din Mat Maneri (violă), Evan Parker (saxofon) și Lucian Ban (pian).
Pe parcursul carierei sale de peste 25 de ani, violistul american Mat Maneri a schimbat „felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola” (All About Jazz). Astăzi, are reputația de a fi unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale, aclamat pentru modul său distinct de a îmbina jazzul cu muzica microtonală și pentru colaborarea sa cu reprezentați emblametici ai muzicii improvizate din secolul XX.
Pentru cel mai recent album al său, Mat Maneri lucrează cu legendarul saxofonist britanic Evan Parker, una dintre vocile de marcă ale avangardei din ultimii 40 de ani, și cu pianistul de origine română Lucian Ban, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, formând un trio care anticipează direcția muzicii jazz în noul mileniu.
Sounding Tears a fost lansat în mai 2017 și a fost întâmpinat cu recenzii elogioase de publicații precum The Guardian, All About Jazz, Downbeat și Jazz Trail. În New York City Jazz Report, Stuart Broomer numea Sounding Tears printre „cele mai frumoase discuri lansate în 2017”, observând că „Maneri, Ban și Parker duc improvizația la un nivel de claritate și coerență care rareori poate fi atins”, în timp ce Dan McClenangham descria albumul în All About Jazz în următorii termeni:„[…] poate că așa sună muzica atunci când te afunzi în vidul interstelar prin care trece o navă spațială ce călătorește cu viteza sunetului”.
Evan Parker
Saxofonistul recunoscut internațional Evan Parker este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai jazzului de avangardă de peste 40 de ani. În tot acest timp, Parker a sfidat în mod constant așteptările privind posibilitățile sonore ale saxofonului, dezvoltând o voce nouă, fără egal în istoria acestui instrument.
Albumul The Topography of the Lungs, lansat în 1970 alături de chitaristul Derek Bailey și de percuționistul Han Bennink este considerat un adevărat punct de reper al genului. În colborările sale cu Cecil Taylor, Anthony Braxton, Paul Bley, Dave Holland, George Lewis, John Zorn, Alexander von Schlippenbach și mulți alții, Parker s-a dovedit a fi „unul dintre cei mai mari instrumentiști în viață” (The New York Times) și „unul dintre cei mai buni improvizatori din lume” (Chicago Reader).
Mat Maneri și Lucian Ban
Mat Maneri și Lucian Ban au lucrat împreună pentru prima dată în 2009 la Enesco Re-Imagined, o feerie a celui de-al Treilea Curent dedicată muzicii merelui compozitor George Enescu. Albumul a fost recunoscut în mai multe publicații ca fiind unul dintre cele mai bune albume ale acelui an. JazzTimes a scris „Enesco Re-Imagined este o muzică vizionară” Duetul Maneri/Ban, Transylvanian Concert, lansat în 2013, a avut un succes impresionant la critică pe ambele maluri ale Atlanticului, ajungând în mai multe topuri ale celor mai bune albume ale anului. The Guardian a remarcat combinația inedită de „frumusețe melancolică și exuberanță nestăvilită”, iar The New York Times l-a numit „un album tumultuos și încântător”, pe când All About Jazz i-a aclamat „momentele de frumusețe neașteptată”.