Ştiința occidentală şi filosofia buddhistă – conferinţă publică

24 aprilie 2017, ora 18:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Facultatea de Sociologie și Comunicare, cu sprijinul Asociației Rabten Compassionate Wisdom, au onoarea să vă invite la Conferinţa Dialog și puncte comune între știința occidentală şi filosofia buddhistă, susținută de Lama Gonsar Tulku Rinpoche, directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane Rabten Choeling din Elveția. Invitatul va fi introdus de către conf. dr. Ștefan Ungurean. 

Evenimentul va avea loc luni, 24 aprilie, între orele 18:00 și 20:00, în Aula Magna a Universității Transilvania.

Atât știința occidentală, cât și filosofia buddhistă au ca obiectiv înțelegerea naturii minții, de a cărei percepție depinde felul în care vedem și experimentăm realitatea. În cadrul acestei conferințe, Lama Gonsar Tulku Rinpoche, unul dintre primii maeștri care au predat învățăturile buddhiste în Occident, va prezenta punctele de întâlnire între știința occidentală și filosofia buddhistă, dar și câteva moduri în care putem integra această cunoaștere în viața de zi cu zi.

Prin acest eveniment multicultural, ne propunem să creăm o punte între știința occidentală, bazată pe obiectivitate, și gândirea filosofică buddhistă, bazată atât pe logică, cât și pe un proces profund de contemplație interioară, pentru a înțelege mai bine cum funcționează mintea. Cunoașterea minții reprezintă o temă comună științei, psihologiei, religiilor și filosofiei, întrucât constituie sursa tuturor trăirilor noastre, însăși caracteristica ce distinge ființele de restul fenomenelor.

Scopul comun al științei occidentale și al spiritualității orientale este să crească pe de o parte gradul de confort al vieții și, pe de o altă parte, să ofere metode valide pentru a atinge o fericire durabilă. Înțelegând natura minții, vom putea înțelege apoi cum aceasta dă naștere unor diferite elemente pozitive și negative și modul în care acestea, la rândul lor, condiționează calitatea acțiunilor noastre intelectuale, verbale și fizice.

Invitatul va fi însoțit și de alții Venerabili călugări, iar prelegerea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Participanții care vor adresa cele mai interesante întrebări vor primi cărți de la Editura Rabten și Editura Herald.

Lama Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, in Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul lui Geshe Rabten Rinpoche, cel care, la îndemnul actualului Dalai Lama, a devenit principalul fondator al unei tradiţii pure şi complete a Dharmei în Europa. El este unul dintre principalii fondatori ai Centrului de Înalte Studii Tibetane Rabten Choeling din Elveţia. Gonsar Rinpoche a studiat îndelung doctrina lui Buddha şi o transmite mai departe atât ascultătorilor occidentali, cât şi celor tibetani, studenţilor laici şi călugărilor. Oferă cu regularitate învățături în limba franceză, engleză, germană sau tibetană, atât în centrele de practică buddhistă din Europa, cât și în mari Universități din Germania, Austria șamd.

Născut în 1949 la Shigatse, într-o familie cu descendențe regale, la vârsta de 6 ani se înscrie la Mănăstirea Sera din Lhasa, Tibet, unde evoluează sub îndrumarea Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. A primit învațătura direct de la Dalai Lama și de la alți maeștri consacrați.

 

Intrarea este liberă.

Scheduled Conferințe