Alex Harding & Lucian Ban | Dark Blue

25 noiembrie 2023, ora 19:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

Saxofonistul american Alex Harding revine la Centrul Multicultural împreună cu pianistul și compozitorul Lucian Ban pentru al doilea concert al acestei stagiuni Chamber Jazz@Universitatea Transilvania.
Alex Harding, originar din Detroit, este considerat unul dintre cei mai importanți saxofoniști baritoni în jazzul contemporan. Cu un sound extrem de personal ancorat în blues și în jazzul free de avangardă, Alex Harding colaborează cu o serie de muzicieni și grupuri de prim rang în jazz precum Sun Ra Arkestra, Julius Hemphill, Abdullah Ibrahim, Lester Bowie, David Murray, Defunkt, Clark Terry etc. În același timp, Alex Harding apare pe înregistrări și concerte cu legende precum Aretha Franklin, Bjork, David Lee Roth sau în musicalul Fela pe Broadway.
Alex Harding & Lucian Ban sunt în prim-planul jazzului contemporan de mai mult de două decenii. Au colaborat la mai multe proiecte, editând o serie de albume sub nume propriu și susținând sute de concerte de ambele părți ale Atlanticului. Grupuri precum Lumination Ensemble, Lucian Ban & Alex Harding Quintet sau duetul Somethin’ Holy s-au bucurat de elogiile presei de specialitate și ale publicului. În 2003, quintetul lor, alături de renumitul baterist Barry Altschul, a câștigat premiul pentru Cel mai bun spectacol al anului din partea publicației All About Jazz NYC. În 2006, Alex Harding și Lucian Ban au fondat Tuba Project, un grup construit in jurul marelui tubist de jazz Bob Stewart, iar în 2009 Alex Harding a apărut pe albumul The Romanian-American Jazz Suite condus de Sam Newsome și Lucian Ban.
Dark Blue, albumul lor din 2019, lansat și la Centrul Multicultural, este un amalgam unic de compoziții originale și improvizații influențate de tradiția muzicii jazz, a bluesului și a muzicii de cameră europene. De la avant-blues la muzica improvizată, de la balade stranii care evocă muzica lui Ben Webster și a lui Archie Sheep într-un univers alternativ inspirat de Sun Ra, de la duete sofisticate de clarinet bas și pian la un omagiu solo pentru maestrul Hamiet Blueiett, Dark Blue surprinde doi muzicieni care au atins maturitatea artistică și doi prieteni care comunică în limbajul jazzului modern. După cum spune legendarul Howard Johnson în descrierea albumului, „Lucian și Alex au ajuns în timp la un nivel de colaborare muzicală care le permite acum să devină o singură voce când își doresc asta și să reușească totodată să se completeze reciproc”.
„Ban cântă cu o sensibilitate și o fluență care amintesc atât de un McCoy Tyner, cât și un Valdimir Horowitz, în timp ce Harding poate să-ți rupă inima cu tandrețe sau să te copleșească cu intensitatea sa.”
Terrell Holmes, All About Jazz
„Alex Harding si Lucian Ban au dezvoltat un parteneriat muzical extrem de fructuos de-a lungul anilor, cu sunetul bluesy al lui Harding, un adevărat urmaș al unui Hamiet Bluiett, și pianul reflexiv al lui Ban, care combină eleganța și precizia tehnică ale tradiției clasice europene cu pasiunea pentru improvizație”.
Jeff Stockton, All About Jazz

Spirit Take my Hand video:HERE

DARK BLUE album on Bandcamp: HERE

Chakra video trailer: HERE

Scheduled Chamber Jazz Concerte