Acea clipă când simțurile se intensifică – Aurora Király

Perioada

9 martie- 9 aprilie 2018

Descriere

Aurora Király foloseşte uneori în proiectele sale texte pe care le brodează pe pânză și le prezintă în instalații care vorbesc despre memorie. „Acea clipă când simțurile se intensifică...“ face referire la senzaţia pe care cititorul o are atunci când cuvintele citite îl trimit în trecut, la o experienţă pur personală, se leagă de lectură şi de „pasajele care îți rămân în minte și care te trimit să cauți mai departe“.

„Pentru lucrarea de la RAFT am brodat versurile din cartea Doamna Dalloway, de Virginia Woolf, cu fir auriu pe o pânză fină și veche, țesută în casă, într-un efort de a le fixa și păstra, de a reflecta mai departe la ele – pentru abstractul, cripticul, dar și deschiderea și posibilitățile de interpretare pe care ni le oferă. Și ca o invitație la lectură și introspecție, la perceperea și înțelegerea tuturor experiențelor senzoriale pe care le întâlnim în cotidian.
................................................................ 
«ee um fah um soo
foo suii too eem oo...»

Deși cuvintele în sine sunt o serie de silabe fără un înțeles anume, autoarea le însoțește cu referințe despre poemul «Allerseelen» (All Souls’ Day), de Hermann von Gilm, pentru care Richard Strauss a compus o muzică dramatică, încărcată de nostalgie și disperare și care era cântată des în epocă. Iar asocierea abstractă de litere, cu sonoritate arhaică, parcă dintr-o limbă dispărută, îl provoacă pe cititor să își pună întrebări despre sensul acestora“, Aurora KIRÁLY.

BIO
Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective, ca artist, curator, manager cultural. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Arte din București. Lucrările sale actuale pun în discuție sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea tematicilor și modul cum se raportează la contextul/istoria recentă/istoria artei. 
Atât în creația sa artistică, cât și în proiectele pe care le întreprinde ca manager cultural sau curator, Aurora Király este preocupată de cercetarea fenomenului artistic contemporan și este interesată să contribuie la recuperarea istoriei artei românești recente. Din 2012 se implică în proiecte educaționale care promovează arta contemporană.

from to
Scheduled RAFT