Suzana Fântânariu | Sic transit…

Perioada

3 - 31 martie 2023

Vineri, 3 martie 2023, începând cu ora 18.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, va avea loc vernisajul expoziției Sic transit..., aparținând artistei Suzana Fântânariu, curatoriată de Cristina Simion, cu o intervenție a artistului video Andrei Cozlac.

Expoziția Suzanei Fântânariu va putea fi vizitată până pe 31 martie 2023 și conține două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen), precum și alte lucrări reprezentative ale ultimelor perioade creative. „Jurnalele Utopice” sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial transformate în elemente vegetal-lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.

Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului existent, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersie în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.

Suzana Fântânariu (n. 1947) este una dintre cele mai importante artiste vizuale ale artei contemporane românești, timp de un sfert de secol profesor universitar dr. al Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității de Vest din Timișoara, autoare a numeroase studii și articole despre artă și a unui recent apărut volum de poezie, doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. A avut zeci de expoziții personale naționale și internaționale și a participat la sute de expoziții colective, bienale și trienale, tabere de creație și concursuri. A primit Medalia de Aur și Efigia de Membru permanent al Clubului UNESCO Vicenza la Bienala Internațională Di Carta/Papermade, Schio, Italia (2021), Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2018), Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (2014), Bursa Națională “Constantin Brâncuși” la Paris (2006), Premiul de Excelență al Bienalei Internaționale de Gravură de la Beijing (2003), Premiul I al Bienalei Internaționale de Arta Sharjah, U.A.E. (1997), Premiul II al Bienalei Internaționale de Gravură de la Maastricht (1993), Premiul I la Bienala Internațională de Artă Contemporană a Țărilor Francofone Paris (1992).

Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video, lector universitar dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale, profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte din Târgu Mureș. Experimentalist, interesat de cele mai noi tehnologii multimedia, a colaborat la numeroase proiecte de visuals, video-mapping, proiecții live, a fost artist invitat la bienale și festivaluri internaționale și a fost de două ori recompensat cu Premiul UNITER pentru video-design. A colaborat cu prestigioși artiști vizuali în proiecte interdisciplinare, cel mai recent fiind „Mustața lui Dali” (cu Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici), la Bienala Internațională de Arte Vizuale de la Brașov 2021, ICR Berlin 2021 și Galeria „Macadam” a ICR Paris, 2022.

La vernisajul vor participa Suzana Fântânariu, Cristina Simion și Andrei Cozlac, a cărui proiecție video concepută special pentru această expoziție va putea fi urmărită, în timpul evenimentului, pe fața clădirii.

Expoziția va putea fi vizitată în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 14.00 și 19.00.

Intrarea este liberă.

 

from to
Scheduled Expoziții