Matt Darriau’s Paradox Trio

Marți, 9 octombrie 2018, ora 19:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

Paradox Trio, grupul care deschide a treia stagiune Chamber Jazz@Universitatea Transilvania, creează o muzică originală inspirată de tradiții balcanice și presărată cu improvizații tipic newyorkeze. 

Prin noul lor album, produs de casa de discuri ENJA, și cele trei CD-uri de la Knitting Factory, cei patru muzicieni au avut un impact puternic în promovarea unui gen de muzică balcanică de tip fusion. În ultimii 12 ani, Paradox Trio s-au făcut cunoscuți prin concertele lor însuflețite din SUA, Canada și Europa, concerte în care explorează într-un mod original muzica balcanică, gypsy, muzica Orientului Mijlociu și klezmer. Au fost unul dintre primele grupuri din New York care au combinat jazzul cu elemente de muzică balcanică, creând un gen neobișnuit și eclectic și redefinind conceptul de worldbeat. Gambit, al patrulea album al lor, este rezultatul unei colaborări cu Theodosii Spassov (Bulgaria), un virtuoz al cavalului. Cel de-al treilea album, Source, explorează punctele comune ale muzicii balcanice și klezmer, pe când Flying at a Slant, al doilea album al lor, oferă sinteza firească a expresiilor mai multor culturi, armonizând efervescența, ritmurile și modurile complexe ale acestor tradiții. 
Pentru CD-ul de debut, Paradox Trio au fost nominalizați la prestigiosul Premiu al Criticilor din Germania în 1996. 
În prezent, Paradox Trio colaborează cu marele pianist Bojan Z (Serbia/Franța), alături de care au scris și au interpretat live muzică inspirată de filme mute precum Crucișătorul Potemkin (în regia lui Serghei Eisenstein). 
Matt Darriau: saxofon și clarinet & două instrumente tradiționale din Bulgaria, cavalul și gaida (cimpoi)
Brad Shepik: chitară și instrumente balcanice cu coarde
Rufus Cappadocia: violoncel cu 5 coarde 
Seido Salifoski: darabană, percuție 

Saxofonistul, clarinetistul, compozitorul și specialistul în instrumente etnice de suflat Matt Darriau a contribuit la dezvoltarea scenei muzicale din New York prin mai multe proiecte novatoare. Studiile sale în mediul fertil și eclectic al programului de Third Stream (al treilea curent al muzicii) de la Conservatorul din New England la începutul anilor ’80 și experiența îndelungată cu expresiile muzicale ale Balcanilor, muzica klezmer și muzica tradițională a celților l-au ajutat să descopere o estetică proprie și să își alimenteze pasiunea de a crea o muzică nouă și neobișnuită. Ca muzician și compozitor, este membru al grupurilor The Klezmatics, Ballin' The Jack, Disastro Totale (alături de Yuri Lemeshev de la Gogol Bordello), septetul lui Roberto Rodriguez , Klezmer Brass Allstars al lui Frank London și al nou-formatei Orchestre Recycled Waltz. A fost beneficiarul unor granturi și burse oferite de NEA și Chamber Music America și este activ pe scena de jazz din centrul orașului New York. 

Rufus Cappadocia este un nonconformist prin excelență și totodată una dintre vocile cele mai răsunătoare și mai provocatoare ale violoncelului. Arta și tehnica sa trezesc până și admirația celor mai exigenți critici, care i-au caracterizat prestația ca „impresionantă, venind cu siguranță de pe altă lume”. A participat la turnee în America și în Europa atât alături de grupuri mai puțin cunoscute, cât și împreună cu formații celebre și este admirat pentru colaborările sale unice cu artiști din toate colțurile lumii - din Balcani până în Caraibe, din Africa de Vest până în America de Nord. Este membru fondator a numeroase grupuri precum Urban Tap sau Dave Fiuzcynski, a co-produs un CD alături de Barney Mcall și Badal Roy și tocmai a încheiat înregistrările pentru un nou proiect, Vodou Drums of Haiti,alături de „Bonga” Jean-Baptiste, precum și un CD cu solo-uri de violoncel, numit Songs for Cello. 

Originar din Seattle, chitaristul Brad Shepik a participat la turnee în toată lumea cu Electric Bebop Band al lui Paul Motian, Killer Joey al lui Joey Baron, Pachora, Tiny Bell Trio al lui Dave Douglas și Simon Shaheen. Este liderul mai multor grupuri, cu care a scos albume la Knitting Factory Records și Songlines. A cântat sau a înregistrat albume cu Escalator Over the Hill, proiectul Carlei Bley, Liberation Music Orchestra a lui Charlie Haden, Bulgarian Wedding Band-ul lui Yuri Yunakov, Tim Berne sau Kenny Werner. 
Brad este un compozitor prolific și multe dintre creațiile sale apar în repertoriul Paradox Trio. În ultimii ani a adăugat bağlama saz turcească și chitara portugheză la instrumentele muzicale folosite de grup. 

Seido Salifoski, un percuționist și virtuoz al darabanei născut în Macedonia, e inspirat în muzica pe care o produce de moștenirea sa culturală romă și balcanică. Este cel mai cunoscut cântăreț la darabană din zona New York-ului și a susținut numeroase concerte în ultimii 12 ani alături de artiști est-europeni și newyorkezi dintre cei mai importanți, printre care clarinetistul bulgar Ivo Papazov sau Husni Omar Faruk și a înregistrat albume cu Yuri Yanakov. A apărut pe mai multe albume de muzică balcanică, klezmer sau de new music și susține constant ateliere de muzică și dansuri balcanice în America de Nord.

Scheduled Chamber Jazz Concerte