Mat Maneri Quartet – DUST

Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 19:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

În deschiderea stagiunii 2021-2022, Chamber Jazz la Universitatea Transilvania prezintă
DUST:
Mat Maneri | violă
Randy Peterson | tobe
John Hébert | contrabas
Lucian Ban | pian
Mat Maneri și cvartetul lui vor cânta muzică de pe albumul DUST, lansat la sfârșitul anului 2019 la Sunnyside Records, alături de melodii noi, compuse și înregistrate în Hudson Valley pentru următorul album, intitulat ASH.
Muzica lui Mat Maneri se revendică de la maeștri ai improvizației precum Paul Bley și Paul Motian (cu care Mat Maneri a colaborat), cu un stil personal foarte bine marcat și cultivat de-a lungul anilor. Lansat la Sunnyside Records, Dust constă într-un program de compoziții spectaculoase care pun în valoare modul distinct în care Mat Maneri îmbină jazzul și muzica tonală și a obținut recenzii elogioase în Rolling Stone, The Wall Street Journal, Jazz Times, All About Jazz etc.
Pe parcursul carierei sale de peste 25 de ani, violistul american Mat Maneri a schimbat „felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola” (All About Jazz). Astăzi, are reputația de a fi unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale, cu o expresivitate pe care publicația The Wire a calificat-o drept „perpetuu fascinantă”. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu reprezentați emblemetici ai muzicii improvizate din secolul XX, printre care tatăl său, Joe Maneri, Cecil Taylor, Tim Berne, William Parker, Craig Taborn și mulți alții.
În 1990, Mat a fondat legendarul Joe Maneri Quartet împreună cu tatăl său, toboșarul Randy Peterson și basiștii Ed Schuller și John Lockwood. Înregistrările cvartetului pentru ECM Records, Hatology și Leo Records au fost recunoscute de critici și colegii muzicieni ca numărându-se printre cele mai însemnate apariții discografice în muzica improvizată din secolul XX. Debutul solo al lui Maneri din 1999 la ECM Records a marcat consacrarea lui ca muzician cu o voce unică. Pianistul Matt Shipp l-a numit „unul dintre cei mai mari cinci muzicieni de improvizație de pe planetă”, reflectând o tot mai clară definire a lui Maneri ca figură centrală în muzica din Statele Unite.
Cvartetul e completat de bateristul Randy Peterson, unul dintre primii colaboratori ai lui Maneri, cu care a început să cânte în Boston, la sfârșitul anilor 1980, și cu care are o legătură muzicală aproape telepatică. Pianistul Lucian Ban este unul dintre muzicienii de care Maneri a fost cel mai apropiat în ultimul deceniu și un partener important într-un constant dialog creativ. John Hébert este basistul perfect pentru a echilibra cvarterul.
Accesul este gratuit, se face în limita a 30% din capacitatea sălii și este condiționat de prezentarea certificatului COVID, care poate fi obținut de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro/. Certificatul trebuie să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare (de cel puțin 10 zile) sau trecerea prin boală (valabil între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).
Pentru rezervări, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pe adresa cultural@unitbv.ro.
Foto: Antonio Porcar
Scheduled Chamber Jazz Concerte