M•A•P | Mezquida, Aurignac, Prats

Miercuri, 20 martie 2019, ora 19:00

Centrul Multicultural al Universității Transilvania - Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat

Marco Mezquida – pian
Ernesto Aurignac – saxofon alto
Ramon Prats – tobe

MAP ne trimite într-un loc și un timp imaginare. E o sinteză regenerativă de muzici și stiluri: populare, academice și libere. Acest proiect original și provocator îmbină muzicalitatea lui Mezquida, pasiunea și intensitatea lui Aurignac și fantezia structurată a lui Prats. Aparținând unei generații fără precedent în jazzul spaniol, Mezquida, Aurignac și Prats s-au impus încă de la albumul cu care au debutat în această formulă, în 2015, drept unul dintre cele mai importante triouri de pe scena europeană.

În interpretarea sa complexă și subtilă, pianistul Marco Mezquida îmbină sensibilitatea clasică cu cea a jazzului contemporan. O expresivitate unică și tehnicile moderne conferă discursului său muzical o poeticitate și o melodicitate deosebite.
La cei 28 de ani ai săi, Mezquida este triplu câștigător al premiului pentru Muzicianul anului oferit de Asociația muzicienilor din Catalonia. Ca pianist și compozitor, a făcut parte din peste 50 de formații de jazz, a înregistrat peste 40 de CD-uri (8 dintre ele ca lider) și a cântat în 36 de țări. A împărțit scena cu legende ale muzicii jazz precum Lee Konitz, Dave Liebman, Bill McHenry, Carme Canela, Chris Cheek, Elliot Zigmund, Perico Sambeat, Javier Colina, Gorka Benitez, Jordi Rossy ș.a.
A compus și înregistrat muzică pentru două spectacole de teatru de succes regizate de Julio Manrique între 2015 și 2017. Este autorul mai multor programe muzicale pentru televiziune și a cântat cu orchestre de muzică clasică și big band-uri de jazz. Marco Mezquida îmbină această carieră muzicală remarcabilă cu vocația de profesor.

Ernesto Aurignac a absolvit programul de saxofon clasic al Conservatorului superior din Malaga, după care s-a stabilit în Barcelona, unde a studiat jazzul, armoniile moderne și muzica improvizată.
Un muzician energic și spectaculos, care combină spiritul muzicii lui Charlie Parker cu muzica de avangardă, Ernesto Aurignac este considerat astăzi unul dintre cei mai remarcabili saxofoniști ai scenei europene de jazz.
Ca profesor, a participat la numeroase seminare internaționale de jazz. A împărțit scena cu muzicieni de jazz ca George Garzone, Seamus Blake, Dave Kikoski, Peter Berstein, Bob Gullotti, John Lockwood sau Steve Grossman, dar și cu nume importante ale muzicii flamenco precum Gerardo Nuñez sau Chano Domínguez și cântă în spectacolul Flamenco Hoy, realizat de renumitul regizor Carlos Saura.

Ramon Prats este un baterist și compozitor celebru pe scena internațională a muzicii improvizate.
Originar din Banyoles, a cântat în mai multe formule, printre care alături de saxofonistul Albert Cirera (Dúo Duot), cu Sindicato Ornette și Agustí Fernández sau în Free Art Ensemble și proiectul Uno. A lucrat cu muzicieni precum Jaume Llombart, Enrique Oliver, Ernesto Aurignac, Julián Sánchez, Seamus Blake, Dave Kikoski, Esperanza Spalding, Giulia Valle, Guillermo Klein, Bob Mintzer, Greg Ward, Perico Sambeat, Martirio, Carme Canela, Jordi Rossy, Mats Gustafsson, Rene Hart sau Bill McHenry.
În 2014 a fost premiat de către Asociația muzicienilor de jazz din Catalonia la categoriile Muzicianul anului, Albumul anului (pentru Pandora) și Grupul muzical al anului (Ramon Prats Quartet). A participat la festivaluri de jazz în Barcelona, Bruxelles, Ecuador, Venezuala, Italia, Franța, Germania ș.a. Pandora (trompetă, violoncel, contrabas și baterie) este cel mai personal proiect al său.

„Sunetul, extraordinar de curat pentru un grup cu atât de multă forță, părea să vină din toate părțile, iar senzația de avalanșă sonică se accentua pe măsură ce se trecea de la o piesă la alta. MAP pare să producă spontan pasaje hipnotice, momente de intensitate torențială, un lirism care uneori frizează sentimentalul, puțin groove, puzzle-uri ritmice și o împletire de culori orientale”.
Cronică a concertului susținut la Festivalul Internațional de Jazz Voll-Damm din Barcelona

„Felul în care cântă este o descărcare curajoasă, spirituală și intensă a energiilor pure ale jazzului.”
El Mundo

„Muzica lor este una dezlănțuită, dar care pretinde în același timp virtuozitate, într-un echilibru perfect între explorare și reproducere la limita imposibilului, trasând o hartă a contrastelor izbitoare."
El Club de Jazz

Parteneri: Instituto Cervantes de Bucarest, Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España

Scheduled Chamber Jazz Concerte