Lucian Ban – Jazzul și cultura contemporană

Jazzul este astăzi cu adevărat un fenomen artistic global. Născut în Statele Unite și caracterizat profund de experiența americană, jazzul este la inceputul sec XXI o formă a  creativității care trece dincolo de limbajul muzical. Alături de o industrie globală cu festivaluri & centre de jazz, producători și case de discuri, reviste de specialitate și prezența în televiziune și radio, influența jazzului se răsfrânge din plin asupra filmului și muzicii de film, asupra literaturii si poeziei, asupra industriei modei și publicității, asupra a ceea ce definim drept cultură contemporană. Făcând trimitere la istoria artei, critică literară, sociologie, filozofia esteticii și filozofia politică, acest curs își propune să investigheze impactul pe care jazzul îl are asupra culturii contemporane.

I. Jazz 101 - Introducere în jazz / O scurtă istorie (1900 -1970)
O introducere în istoria jazzului, a principalelor curente și a figurilor centrale al căror impact definesc jazzul. Origini si conceptualizare a ceea ce numim „the jazz sound” și ideea de jazz în cultura de la mijlocul sec XX.

II. Jazz 102 – Introducere în jazz / Jazzul astăzi (1970 - astăzi)
O introducere & analiză a ce înseamna jazzul astăzi, a diversității globale și a impactului în cultura contemporană.

III. Jazz & Film
O analiză a profundei relații între jazz și cea de-a șaptea artă. De la The Jazz Singer din 1927 la Born to be Blue (2016), de la documentar la filmul contemporan influențat de estetica jazzului. Impactul jazzului asupra muzicii de film.

IV. Jazzul și câmpul politic
O investigare a legăturii dintre jazz si politic; cum a ajuns ceea ce numim jazz să simbolizeze și sa fie asociat cu diverse tendințe politice – libertate și valori democratice, lupta pentru drepturi civile, rezistența în comunism, Ocuppy Wall Street & Black Lives Matter. Cursul va explora modul în care scriitorii, criticii, activiștii și muzicienii înșiși s-au raportat la „politic” în jazz.

V. Jazz & Literatură
Chiar de la inceputurile sale, jazzul a exercitat o influență semnificativă asupra literaturii și poeziei. De la Scott Fitzgerald și a sa „ Jazz Age” la generația beat cu Jack Kerouac (On the Road) și Allen Ginsberg, de la Ralph Ellison (The Invizible Man) la Toni Morrison (Jazz), de la scriitorii francezi la cei din estul Europei, cursul va discuta legătura profundă între literatură si jazz.
Memorialistică și biografii – un subgen distinct.

VI. Improvizația - o expresie a creativității
Ce este improvizația? Cum se manifestă în jazz și cum ne raportăm la ea? Cum se reflectă în celelalte arte și cum devine un vector al creativității.

VII. Personalități care au schimbat paradigma. Studiu de caz – Paul Bley
În oricare dintre arte sau expresii ale activității umane, un numar relativ mic de personalități schimbă paradigma. Așa stau lucrurile și in jazz - un Charlie Parker, un Miles Davis sau un Ornette Coleman au schimbat cursul jazzului și al muzicii moderne în secolul XX. Studiu de caz –Paul Bley și logica șansei.

WIII. Jazz-ul in Sec XXI – ce înseamna astăzi jazzul?
O radiografie a ceea ce înseamnă jazz-ul astăzi, într-un univers global. Despre impactul acestuia asupra muzicii contemporane și pop, asupra modei și publicității, asupra imaginarului comun – despre influența jazzului în cultura contemporană.

Calendarul cursurilor:

i.. Luni, 5 decembrie: Jazz 101 - Introducere în Jazz / O scurtă istorie (1900 -1970)

ii. Luni, 19 decembrie: Jazz 102 – Introducere în jazz / Jazz-ul astăzi (1970 - astăzi)

iii. Luni, 9 ianuarie, Jazz & Film

iv. Luni, 16 ianuarie: Jazzul și câmpul politic

v. Luni, 30 ianuarie: Jazz & Literatură

vi. Luni, 6 februarie: Improvizația - o expresie a creativității

vii. Luni, 13 februarie: Personalități care au schimbat paradigma. Studiu de caz – Paul Bley

viii. Luni, 20 februarie: Jazzul în secolul XXI. Ce înseamnă astăzi jazzul?

 

from to
Scheduled Conferințe

One thought on “Lucian Ban – Jazzul și cultura contemporană

Comments are closed.