Teatrul politic pe scena românească. Dezbatere cu Cristina Modreanu şi Dan Perjovschi

10 februarie 2017, ora 17:00

Pornind de la volumul criticului de teatru Cristina Modreanu, „Fluturele gladiator”, apărut anul trecut la editura Curtea Veche, vă propunem o dezbatere despre teatrul politic pe scena românească, în prezența autoarei și a ilustratorului volumului, artistul Perjovschi Dan.

„De la începutul secolului XXI, pe scena internațională de teatru s-a înregistrat o revenire intensă a creatorilor care transcriu în spectacolele lor o atitudine față de realitatea înconjurătoare, activând latura militantă a celei mai sociale dintre arte. În ultimul deceniu, la care se referă eseurile din volum, balanța s-a înclinat și în spectacologia românească dinspre estetică înspre etică, ceea ce a dus la înscrierea teatrului românesc într-o tendință globală. Pentru prima dată după efervescența anilor 90, prin teatrul politic se produce din nou o sincronizare a scenei românești cu circuitul ideatic aflat în avangarda scenei internaționale.
Desenele cunoscutului artist vizual Dan Perjovschi însoțesc eseurile criticului de teatru Cristina Modreanu care se referă la creațiile unor creatori români exponențiali pentru aceastădirecție, sintetizând vizual tematica pe care aceste eseuri o tratează”.

Cristina Modreanu este critic de teatru, curatoare și expertă în artele spectacolului, editoare a revistei Scena.ro. Doctor în teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică, ea este autoarea a mai multor cărți despre teatrul românesc și a numeroase articole în reviste de cultură din România și din străinătate. Cristina Modreanu a fost curatoarea unora dintre cele mai importante festivaluri de teatru de România, printre care și a Festivalului Național de Teatru. Din 2014, este curatoarea Platformei Internaționale de Teatru București.

Dan Perjovschi trăiește și lucrează la București și Sibiu. A participat la bienalele de la Veneția, Lyon, Moscova, Istanbul, Sydney, Sao Paolo și Jakarta. Expozițiile sale personale includ Naked Drawing la Ludwig Museum Cologne, What Happened to US? la MoMA New York sau Not over la Macro Roma. Dan Perjovschi a primit premiul George Maciunas în 2004 și Premiul Rose Shapire – Kunsthalle Hamburg.

Scheduled Conferințe