Emil Cioran fotografiat de Rogelio Cuéllar

Perioada

6-21 iunie 2016

Descriere

Născut în 1950 la Ciudad de México, Rogelio Cuéllar face parte din avangarda fotografiei mexicane, fiind cunoscut pentru portretele realizate unor personalități din cercurile artistice și literare ale Americii Latine, precum Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Carlos Fuentes, Julio Cortázar sau Mario Vargas Llosa.

A realizat studii de cinematografie, arte plastice și jurnalism în cadrul Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), iar în 1967 și-a început cariera de fotograf. În decursul a peste patru decenii, Rogelio Cuéllar a fost prezent în expoziții individuale și colective organizate în Germania, Argentina, Belgia, Brazilia, Franța, Columbia, China, Cuba, Statele Unite, Portugalia, Rusia, Suedia sau Uruguay, printre altele.
Activitatea sa profesională s-a concentrat pe fotojurnalism, respectiv fotografie de artă, abordând cu predilecție teme precum explorarea peisajului urban și rural, nudul fotografic și fotografia de portret. De altfel, întregul proces creativ al carierei sale fotografice constituie un punct de referință pentru reconstituirea vieții culturale latino-americane.
Totodată, Rogelio Cuéllar este autorul mai multor volume care au ca temă arta fotografică: De frente y de perfil (Din față și din profil, 1993), El rostro de las letras (Chipul literelor, 1997), Hacedoras de historia y poesía. El rostro femenino de las letras (Creatoare de istorie și poezie. Chipul feminin al literelor, 2011), De la Tierra al Cielo. 50 años de Rayuela (De la Pământ la Cer. 50 de ani de Șotron – opera lui Julio Cortázar, 2013).

Portretele prezentate în expoziția Emil Cioran au fost realizate în ianuarie 1990. Cuéllar l-a surprins pe Cioran în intimitatea cotidiană a apartamentului său din Paris: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful a ajuns la Cioran prin Esther Seligson, traducătoarea de limba spaniolă a filozofului român, la sfârșitul lunii octombrie 1989 și s-au întâlnit trei luni mai târziu.

Prezenta expoziție constituie una dintre manifestările culturale organizate de Ambasada Mexicului pentru a marca aniversarea a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Mexic și România.

One thought on “Emil Cioran fotografiat de Rogelio Cuéllar

Comments are closed.