Chamber Jazz: Ce e această muzică?

Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov anunță lansarea cărții Chamber Jazz: ce e această muzică?, o premieră editorială pentru România. Cartea este o extensie a seriei de concerte Chamber Jazz@Universitatea Transilvania, un demers unic în peisajul învățământului superior de la noi. Începând cu anul 2016, într-un program curatoriat de pianistul româno-american Lucian Ban, peste o sută de muzicieni de jazz și improvizatori de renume din Europa, Statele Unite și România au susținut concerte la Centrul Multicultural al Universității în diverse ansambluri camerale, urmate de dialoguri despre arta și practica jazzului contemporan moderate de directorul Centrului și decanul Facultății de Litere, scriitorul Adrian Lăcătuș. Apărută din dorința de a deschide către publicul larg această experiență a conversației cu muzicienii, cartea oferă totodată o imagine cuprinzătoare asupra practicii jazzului în secolul XXI și a surselor ei de creativitate, fie că e vorba despre viața socială, natură, arta celorlalți sau, mai ales, însuși dialogul liber, care se desfășoară spontan pe scenă.

 Chamber Jazz: ce e această muzică? este primul proiect editorial din România născut dintr-un program de concerte al unei universități și se adresează deopotrivă publicului larg meloman, dar și celui specializat, putându-se constitui într-o resursă de cercetare a jazzului și a muzicii improvizate. Editată de Adrian Lăcătuș, Lucian Ban și Maria Ghiurțu, cartea este publicată la Editura Universității Transilvania din Brașov în două ediții în română și engleză și conține 24 de conversații cu muzicieni precum Abraham Burton, Evan Parker, Mircea Tiberian, John Surman, Albrecht Maurer, Alex Harding, Mat Maneri, George Dumitriu, Amina Claudine Myers etc. completate de patru eseuri semnate de curatorul seriei, Lucian Ban, violistul american Mat Maneri și scriitorul Adrian Lăcătuș, directorul Centrului Multicultural.

 Lansarea cărții va avea loc cu ocazia concertelor Mat Maneri ASH Quartet cu Mat Maneri, Lucian Ban, Randy Peterson și Brad Jones, unul dintre grupurile importante din avangarda jazzului de astăzi, pe 3 iunie la Brașov la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și pe 5 iunie la Cluj-Napoca la hub-ul cultural Insomnia, cu participarea lui Adrian Lăcătuș, a criticului de jazz Virgil Mihaiu și a scriitorului Horea Poenar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.