Perioada
27 august – 3 septembrie 2020
Pentru prima dată în istoria Terrei activitatea umană este influența dominantă asupra ecosistemelor planetare și a mediului. Antropocen este denumirea propusă pentru aceasta perioadă în care viața pe planetă depinde de acțiunile noastre.
Între 27 august și 3 septembrie 2020, BIOS - an interactive art exhibition about the Anthropocene prezintă la Brașov 11 lucrări de artă digitală și interactivă care explorează relația dintre umanitate, tehnologie și planetă și implicațiile care reies din rolul central jucat de om în dinamica mediului înconjurător. Expoziția are loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bulevardul Eroilor 29) și este parte din traseul festivalului Amural.
BIOS vorbește despre interacțiunea dintre mediul natural și tehnologie. Numele expoziției face trimitere la viață (gr. βίος) și la basic input/output system, care stă la baza comunicării între sistemul de operare și componentele computerelor.
Instalațiile au fost realizate într-un proces colaborativ de cercetare și creație al 11 artiști: Alina Rizescu, Dorin Cucicov, Maria Năstase, Adrian Tăbăcaru, Octavian Albu, Emil Drăgan, Dan Adrian Ionescu, Răzvan Pascu, Sebastian Comănescu, Matei Băcanu, Bogdan Ștefănescu. În ultimii ani, lucrările lor au fost expuse în țară și în străinătate, la Fête des Lumières (Lyon), Ars Electronica (Linz), Mirage Festival (Lyon), Amural Festival, Noaptea Albă a Galeriilor, Noaptea Muzeelor sau Muzeul Național de Artă Contemporană.
Misiunea grupului de artiști este să creeze un canal empatic și informațional între public și problemele ridicate de Antropocen prin intermediul interacțiunii cu arta digitală.
Expoziția are vernisajul joi, 27 august, la ora 18. Vineri și în weekend programul de vizitare va fi între 12:00 și 22:00. În timpul săptămânii expoziția va fi deschisă de la prânz până la 20:00.
Pentru siguranța vizitatorilor, accesul va fi permis treptat, într-un flux controlat, pe un circuit desemnat de organizatori. Fiecare vizită va avea un timp alocat limitat. Amenajarea expoziției ține cont de recomandările și reglementările în vigoare în contextul actual și va fi adaptată în funcție de evoluția acestora.
Proiectul este produs de RIZI, susținut de UNATC-Cinetic și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu festivalul Amural.
RIZI este un studio de design la intersecția dintre arhitectură, tehnologie și comunicare. RIZI creează proiecte cross-media între mediul fizic și cel digital, cu focus pe experience design. Proiectele pun în prim plan modul în care spațiul real sau virtual influențează comportamentul uman și interacțiunea omului cu mediul înconjurător.
Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative (CINETic) a fost înființat în cadrul UNATC București, ca departament de cercetare. CINETic are ca misiune integrarea inovației tehnologice în domenii creative precum artele performative, design de interacțiune, game design și neuroștiință. Interactive Technology for Performing and Media Arts (ITPMA) este primul program de master în limba engleză dedicat dezvoltării de proiecte artistice cu ajutorul tehnologiilor inovatoare.
Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică (CEVA) a fost fondat în anul 2014 la Cluj cu scopul asumat de a sprijinii dezvoltarea comunicării și antropologiei vizuale și de a învăța comunitățile să își spună propria poveste prin film, fotografie și cuvânt scris.
Amural este un festival dar si o platformă de arte vizuale și manifestări creative aflate în relație continuă cu orașul și comunitatea locală din Brașov. Ediția de anul acesta, Amural r a c o r d, va fi despre reconectarea dintre oameni prin intermediul luminii.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
---