Brukenthal – un european timpuriu

Perioada

18 februarie – 17 martie 2022

 

Expoziția trilingvă, foto-documentară „Brukenthal – un european timpuriu” este un proiect inițiat cu ocazia celebrării în 2021 a 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal(1721-1803) și prezintă opera și activitatea acestuia, prin intermediul a zece panouri. O broșura trilingvă reproduce conținutul panourilor fără modificări, urmărind astfel să trezească interesul publicului larg și dincolo de cadrul formal al expoziției. Panourile spun povestea tânărul sas, din micuțul târg Nocrich, care devine guvernator al Transilvaniei, contribuind astfel în mod hotărâtor la europenizarea regiunii. Este fondatorul primului muzeu public din sud-estul Europei și, prin cariera sa, a lăsat în urmă o moștenire culturală de o asemenea valoare, încât, trecând și prin perioada comunistă, aceasta reușește să îi păstreze numele și perspectiva europeană până astăzi.

La vernisaj au vorbit despre Samuel von Brukenthal dr. Adrian Lăcătuș – decanul Facultății de Litere, Universitatea Transilvania din Brașov, dr. Harald Roth – Directorul Forumului Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania), prof. dr. Adrian Papahagi – UBB Cluj, Facultatea de Litere/Centrul CODEX și dr. Sabin Luca – Manager al Muzeului Național Brukenthal. O prezentare istorico-muzicală a biografiei baronului a fost realizată de istoricul Thomas Șindilariu și a fost acompaniată de muzica preferată a lui Samuel von Brukenthal în interpretarea Collegium Musicum Brukenthal (înregistrări cu Elisa Gunesch, Iuliana Cotîrlea, Gabriel Silișteanu, Brita Falch Leutert, Jürg Leutert).

În cadrul evenimentului, studenții de la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov  au interpretat două compoziții muzicale din sec. al XVIII-lea: Geanina Sălăgean (clavecin), Ioana Irimescu (flaut) - J. S. Bach, Sonată pentru flaut și clavecin în Mi major și Geanina Sălăgean (clavecin) - D. Scarlatti - Sonata în Do Major K.72.

Evenimentul în limba română a fost transmis live pe pagina de Facebook a Centrului Multicultural și pe cea a asociației Cu timp pentru cultură. Expoziția poate fi vizitată în perioada 19.02-17.03.2022.

Expoziția

Texte: Harald Roth și Thomas Şindilariu

Traduceri: Petra A. Binder, Thomas Şindilariu (română), Harald Roth (engleză)

Grafică: Anna Dejewska

Contribuții documentare: dr. Alexandru Sonoc (MNBrukenthal)

Contribuții comunicare și coordonare: dr. Dana Hrib. dr. Alexandru Chituță (MNBrukenthal)

 

Organizatorii și partenerii evenimentului la Brașov: Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania), Departamentul pentru Relații Interetnice, Asociația Cu timp pentru cultură, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj, Muzeul Național Brukenthal.

Parteneri media: Radio România Brașov, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Brașov www.brasovultau.ro, www.stiripozitive.com, Allgemeine Deutsche Zeitung.

Inițiatorii expoziției itinerante: Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul Național Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania și Fundația Samuel von Brukenthal, și cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Naționale Sibiu, Institutului Transilvănean afiliat Universității Heidelberg, Arhivei Bisericii Negre, Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland.

from to
Scheduled Expoziții