Period
25-29 martie 2025
În perioada 25 - 29 martie 2025, va avea loc cea de a patra ediție a festivalului de film românesc CinemaUniT, organizat de Cinemaraton TV în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov.
Pe parcursul a cinci zile, la cinematograful Astra, vor putea fi vizionate 15 filme românești de patrimoniu, dar și filme recente, premiate la festivaluri internaționale, filme documentare, precum și filme clasice, pentru copii. În cadrul festivalului, studenții Universității Transilvania sunt invitați la Centrul Multicultural la două masterclass-uri: Ficțiune și realitate, susținut de prof. univ.dr. Dana Duma, critic de film, și prof. univ. dr. Laurențiu Damian, regizor de film/ președinte UCIN, și Adaptări literare în cinematografia românească, susținut de regizorul Bogdan Mureșanu.
Cinci filme apărute în anul 2024, dintre care trei premiate la cele mai importante festivaluri internaționale de film (Berlin, Cannes, Veneția), vor putea fi urmărite, în prezența regizorilor, la Cinematograful Astra: Anul nou care n-a fost (Bogdan Mureșan), Trei kilometri până la capătul lumii (Emanuel Părvu), Săptămâna mare ( Andrei Cohn), ultima parte din trilogia Moromeții (Stere Gulea) și Enescu, jupuit de viu (Toma Enache).
De asemenea, două filme clasice ale cinematografiei românești vor fi prezentate în cadrul unei secțiuni aniversare: Tănase Scatiu (Dan Pița, 1975) și Declarație de dragoste (Nicolae Corjos, 1985). La 50 și, respectiv, 40 de ani de la premiera lor, publicul le va putea revedea alături de regizorul Dan Pița și actorii Victor Rebengiuc, Adrian Pădureanu și Teodora Mareș.
La fel ca la edițiile anterioare, proiecțiile vor fi urmate de dezbateri la care vor participa actori, regizori, critici și producători de film, nume importante ale cinematografiei românești precum Dan Burlac, Emanuel Pârvu, Manuela Cernat, Tamara Crețulescu, Ileana Popovici, Tora Vasilescu, Bogdan Mureșanu, Victor Rebengiuc, Andrei Cohn, Cristi Puiu și mulți alții.
Creat în anul 2022, festivalul CinemaUniT a fost gândit ca un loc de întâlnire cu cinematografia românească atât pentru studenții Universității Transilvania din Brașov, cât și pentru publicului larg. Prin selecția de filme, dar și prin organizarea unor discuții/dezbateri după fiecare proiecție, publicul a avut ocazia să se familiarizeze cu producții autohtone valoroase, atât clasice, cât și contemporane și să participe, alături de artiști, regizori și critici de film la discuții libere privind filmele prezentate, de la procesul de producție, la destinul lor pe marile ecrane.
Participarea la eveniment este gratuită. Rezervări se pot face pe platforma Eventbook.
Festivalul de film CinemaUniT este organizat cu sprijinul DACIN, CNC, UCIN, Primăria Municipiului Brașov și Hotel Aro Palace.