KineDok – a zecea ediție de film documentar la Brașov

Perioada

8 octombrie - 5 noiembrie 2024

 

Cea de-a zecea ediție a programului european KineDok Brașov, care aduce filme documentare premiate în spații alternative, se deschide pe 8 octombrie la Centrul Multicultural cu proiecția filmului +-90 (Slovacia, 2022, regia Marek Kuboš) premiat la One World Slovacia și la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava în 2022.

Pe parcursul lunii octombrie, în fiecare zi de marți, publicul brașovean va putea urmări filme europene, cu o tematică diversă, și se va putea implica în discuțiile care vor urma fiecărei proiecții, alături de invitații noștri, regizori și specialiști din diferite domenii.

Program

8 octombrie, ora 18:30

+-90 (Regia: Marek Kuboš, Slovacia, 2022, 90 min)

În cel mai recent film al său, regizorul Marek Kuboš intră în dialog cu colegii săi de pe scena documentarului slovac. Kuboš îi aduce împreună pe reprezentanții a trei generații care au activat înainte și după anii ’90 pentru a discuta despre provocările tehnice și economice specifice fiecărei perioade, despre dilemele etice și provocările cu care se va confrunta filmul documentar în viitor.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Ficoz1GjS6M

15 octombrie, ora 18:00

Zâmbetul Georgiei / Smiling Georgia (Regia: Luka Beradze, Georgia / Germania, 2023, 62 min)

În cadrul campaniei sale din 2012, președintele de atunci al Georgiei, Mikheil Saakashvili, a promis cetățenilor dezavantajați servicii stomatologice gratuite. Deși cu un deznodământ previzibil, această promisiune electorală nu a rămas fără ecou în rândul votanților.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5S6VvtrJo1c

 

22 octombrie, ora 18:00 

66 de sezoane / 66 Seasons (Regia: Peter Kerekeš, Slovacia / Republica Cehă, 2003. 86 min)

În 1936, a fost inaugurată Piscina Municipală din Košice - al doilea cel mai mare oraș din Slovacia. Aceasta s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu loc de scăldat pentru că în jurul ei se aduna periodic întreaga comunitate a metropolei slovace: cehi, germani, maghiari, slovaci, tineri sau bătrâni. Piscina devine astfel martor al istoriei mari, purtând urmele prefacerilor ei, dar și un punct de referință în istoriile și destinele tuturor celor care au ales să-și petreacă acolo o parte a timpului liber.

 

29 octombrie, ora 18.00

Fotofobia / Photophobia (Regia: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, Slovacia / Republica Cehă / Ucraina, 2023, 71 min)

Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti de amenințările războiului care se desfășura la suprafață. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde este nevoit să trăiască sub pâlpâirea neîntreruptă a neoanelor.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VTMQZEgetMU

 

05 noiembrie, ora 16:00 – 20:00

2 scurtmetraje VR

Darkening (Regia Ondřej Moravec, Republica Cehă/Germania, 2022, 25 min)

Goodby Mr. Octopus (Regia Amaury Campion, Franța/SUA, 2020, 9 min)

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

 

 

Organizator național: Asociația One World Romania

Organizatori locali: Asociația Culturală Artburg, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Cu sprijinul: Programul Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei

Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), Restart (Croația), Chai Khana (Georgia)

Parteneri locali: District Hub, SETbv

Parteneri media naționali: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, Școala9, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Cărturești

Parteneri media locali: Allgemeine Deutsche Zeitung, Litera9, Radio România Brașov FM, Zile și Nopți

 

from to
Scheduled ical Google outlook Evenimente Expoziții